ALTRES
Raúl Castro promet "tornar a pregar i a l'Església" en una trobada amb Francesc
Agències 11/05/2015

"Llegeixo tots els discursos del Papa i si el Papa continua parlant així, tornaré a pregar i tornaré a l'Església, i no ho dic en broma." Aquesta és la promesa que va fer Raúl Castro, president de Cuba, als periodistes després d'una visita "estrictament privada" al papa Francesc al Vaticà.

Durant la trobada el dirigent cubà va agrair al Pontífex la seva intervenció per afavorir l'apropament entre Cuba i els Estats Units. Raúl Castro va regalar a Francesc una medalla de plata petita pels 200 anys de la fundació de la catedral de l'Havana, de les quals només n'hi ha 25 exemplars. I també un quadre de l'artista cubà Kcho, que va explicar al Papa que va pintar vaixells en forma de creus, recordant les tragèdies a Lampedusa.

El Pontífex va regalar a Castro el medalló de sant Martí de Tours i va recordar que amb la seva capa va cobrir un indigent. I va afegir que cal "cobrir la misèria de la nostra gent i promoure les persones i la seva dignitat". També li va lliurar l'exhortació apostòlica Evangelii gaudium, i li va indicar que a més de la part religiosa té una part social.

Segons un comunicat vaticà, en aquesta visita Raúl Castro "ha volgut donar les gràcies al Sant Pare pel rol actiu que va tenir en el desenvolupament de la millora de les relacions entre Cuba i els Estats Units", a més que "ha presentat al Papa els sentiments del poble cubà en espera de la seva propera visita a l'illa el setembre". Abans de participar en la Trobada Mundial de les Famílies, que se celebrarà a Filadèlfia del 22 al 25 de setembre, Francesc visitarà Cuba.

En compareixença davant els periodistes, Castro va comentar: "Li he agraït al papa Francesc la seva tasca per afavorir l'apropament entre Cuba i els Estats Units." Per al dirigent cubà, aquesta visita al Vaticà ha estat "la més important de tota la meva vida" i va valorar "la saviesa, modèstia i totes les virtuts" del Pontífex.

Castro també va assegurar que anirà "a totes les misses" que el Papa celebri durant la visita a Cuba i va recordar que ell va estudiar en institucions religioses de jesuïtes, l'orde al qual pertany el Pontífex.

Aquesta és la segona vegada que un Castro visita el Vaticà, la primera va ser Fidel que es va trobar amb Joan Pau II el 1996. Raúl Castro també es va reunir el 27 de març del 2012 amb Benet XVI durant el viatge que l'avui Papa emèrit va fer a Cuba.

El 21 d'abril el Vaticà va confirmar que Francesc viatjarà a Cuba. El programa encara no ha estat confirmat i es parla d'una escala d'algunes hores a l'Havana o d'un periple d'un parell de dies visitant alguns llocs de l'illa.

El cardenal Beniamino Stella, prefecte de la Congregació per al Clergat, exnunci a Cuba entre el 1993 i el 1999, va fer un recorregut pastoral a l'illa caribenya del 22 al 28 d'abril. Allà es va trobar amb el clergat, va visitar els tres seminaris cubans i es va reunir amb els bisbes. També es va trobar amb el president Raúl Castro i va indicar que seria important que "els catòlics cubans poguessin anar, poguessin moure's, poguessin viatjar cap als punts de trobada amb Francesc". A més, va definir aquest viatge com "una visita veritablement pastoral, desitjada pel Papa fa molt de temps".

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET