ESGLÉSIA CATALUNYA 
Any jubilar marià per al bisbat de Tortosa
 06/09/2016

Amb motiu del 400 aniversari de la fundació de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, l'any 2017, el papa Francesc ha concedit la gràcia d'Any Jubilar a la diòcesi de Tortosa. L'anunci l'ha fet públic el bisbe de Tortosa, Enric Benavent, al final de la solemne missa estacional en honor a la Mare de Déu de la Cinta, que va tenir lloc diumenge 4 de setembre a la catedral de Santa Maria, en plena festa major.

La petició formulada pel bisbe Benavent al Sant Pare ha comptat amb el suport del Capítol de la Catedral, l'Ajuntament, de la comunitat diocesana i de la mateixa Reial Arxiconfraria. S'ha posat en relleu la fundació de l'entitat a principis del segle XVII i la gran devoció que existeix a la ciutat de Tortosa i a tota la diòcesi, que es remunta a la matinada del 24 al 25 de març de l'any 1178, quan, segons una antiga tradició, la Mare de Déu es va aparèixer a la catedral a un sacerdot, a qui va lliurar el cíngol que portava a la cintura. Des d'aquell moment, la Santa Cinta ha estat el tresor més preuat de la catedral i ha estat, i és, reclamat com a ajut celestial per les dones embarassades.

El 1617, el bisbe Luis de Tena, teòleg insigne, va personalitzar el culte i la devoció a la Santa Cinta de manera que l'objecte deixés el protagonisme a la persona de la Mare de Déu. I així va ser que va fundar la Reial Arxiconfraria, una associació pública de fidels que s'encarregaria del foment del culte públic i la devoció a la Mare de Déu de la Cinta, de promoure la tradició cristiana dels confrares, de cooperar amb tasques apostòliques de la diòcesi, de fomentar aspectes culturals, socials i artístics que es relacionen amb la devoció a la Santa Cinta i de donar suport a l'Església en les seves necessitats.

Anys més tard, l'Ajuntament de Tortosa va decidir convertir la Mare de Déu de la Cinta en patrona de la ciutat. D'aquí a unes setmanes, una vegada fet públic l'anunci d'Any Jubilar Marià se'n donarà a conèixer el programa d'actes en què es combinaran aspectes religiosos amb altres de culturals, institucionals, pelegrinatges o obres de millora, entre altres moltes accions, amb l'objectiu de viure un intens any jubilar de santedat.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET