ESGLÉSIA CATALUNYA
Garantir l’accés a l’habitatge
La parròquia de Sant Josep Obrer de Reus ha impulsat la cooperativa Llars Familiars
Redacció 02/05/2017

Quan el 1955 el papa Pius XII va establir la festa litúrgica de Sant Josep Obrer va demanar que «l’humil obrer de Natzaret sigui el generós guardià dels treballadors i les seves famílies». Sota aquesta advocació, la parròquia de Sant Josep Obrer de Reus, en un barri popular i humil, intenta encarnar la Paraula de Déu a la complexa societat del segle XXI. Una de les necessitats més urgents és l’habitatge, en especial per aquelles famílies vulnerables econòmicament. Per començar a donar una resposta concreta, el rector i un grup de 12 persones van crear el 9 d’abril del 2015 la cooperativa Llars Familiars Habitatge Sostenible Just que ara busca créixer, aconseguir més habitatges i més finançament. 


Mn. Josep Moreno va arribar a la parròquia de Sant Josep Obrer com a rector l’any 2008 i, ben ràpid, va constatar la dificultat creixent per les famílies d’accedir a un habitatge a un preu raonable. «Hi ha gent que són bons pagadors i treballadors però no poden tenir un habitatge perquè no tenen nòmines altes o bé són persones soles o famílies monoparentals», explica. 

Davant d’aquesta inquietud va decidir impulsar la cooperativa amb «l’objectiu de facilitar habitatge per sota del preu de mercat a famílies o persones soles». Aquest somni, nascut en el si d’una parròquia humil, en un barri pobre i impulsat per un grup reduït de persones, ha anat fent camí amb esperança: «El que fem és Església, Jesucrist ens demana que ens encarnem en el món, si no l’Evangeli serien només paraules boniques.»

Els obstacles no han estat pocs. L’esclat de la bombolla immobiliària, la crisi econòmica i el repunt dels preus de l’habitatge en els últims dos o tres anys han dificultat obtenir immobles per a la cooperativa i el seu corresponent finançament. Actualment, gestionen tres immobles destinats a persones amb pocs recursos però també amb necessitats específiques. 

Actualment, 20 famílies estan en llista d’espera, pendents que la cooperativa pugui seguir fent present el somni de donar un sostre digne a tothom qui el necessita. El projecte no és mera solidaritat sinó crear una estructura jurídica en què els socis de la cooperativa són responsables de l’habitatge. «Hi ha molta gent adulta, madura i responsable que no necessita caritat sinó poder ser responsables del seu futur», explica Mn. Moreno. La cooperativa simplement dona estabilitat, és l’estructura que ho aguanta. 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET