Josep Maria Aragay, creador de Basket Beat
FÓRMULA ESTEL 
Bàsquet i música per a treballar amb joves en risc d’exclusió social
L'educador social i musicoterapeuta Josep Maria Aragay ha presentat Basket Beat
@BorjaDeMaria 08/06/2017

La combinació entre bàsquet i música pot ser una eina motivadora per a treballar amb joves en risc d’exclusió social. Aquesta és la història de Basket Beat, una metodologia, un projecte artístic-socioeducatiu que ha acompanyat més de 1700 persones en espais tan diversos com escoles, instituts, presons, places, residències, universitats o entitats del tercer sector.
 
Josep Maria Aragay, el seu creador, ha estat el convidat d’aquest dijous a les Píndoles per Crèixer de la Fórmula Estel. Basket Beat va començar el 2009 amb la Fundació River Música per aconseguir que els joves anéssin a les activitats: “Anirem cap a ells amb aquelles activitats que ja els hi agraden: anem a intentar fer música amb el bàsquet, que ja saben botar la pilota, ja saben el seu instrument”. Així recordava Aragay els inicis de la tècnica.
 
L’educador social i musicoterapeuta ha explicat a RàdioEstel com es fa música amb pilotes de bàsquet: “Quan botes al terra tens un so greu i quan la piques amb la mà tens un so agut, i amb aquesta combinació de sons fem música. És fantàstic perquè aquesta limitació que té la pilota ens ajuden a desenvolupar aquesta obligació d’agrupar-se”.
 
“Amb una sessió de basketbeat apareixen els patrons de conducta que ens passen a la feina, a la família, a la plaça o cercant feina”, ha assenyalat Josep Maria Aragay. “Serveix per verbalitzar què ha passat i la gent es va adonant de les seves conductes o habilitats”.
 
“Nosaltres tenim l’eslógan: ‘Un nosaltres abans que un jo’: la idea és que poc a poc la gent es cregui que el grup és més important que ells mateixos”, ha indicat l’especialista en projectes d’Art i Acció Social. “És en aquesta etapa on la gent pot acceptar tot el que li diguis, perquè entén que allò no és per ell sinó que és una fitxa d’aquell grup”.
 
Josep Maria Aragay està tractant la professionalització de l’ús social de l’art, i creu que totes les aproximacions (educació social, art, música…) són vàlides. 
 
Tota l’experiència de Basket Beat ara està en un llibre: Les arts comunitàries des de l’Educació Social. L’experiència Basket Beat, de Naret Edicions. 
 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET