ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Sant Joan se celebra també molt al carrer
F√ďRMULA ESTEL Foto: historiesdeuropa.cat
"El foc és purificador, destructor, màgic i transformador"
El folklorista Amadeu Carbó ha explicat la revetlla de Sant Joan i la Flama del Canigó
@BorjaDeMaria 22/06/2017

‚ÄúLa nit de Sant Joan √©s nit d‚Äôalegria, estrellat de flors, l‚Äôestiu ens arriba‚ÄĚ. Aix√≠ cantava Sisa aquesta Nit de Sant Joan.


... un any m√©s, el solstici d‚Äôestiu omplir√† Catalunya de¬†revetlles, fogueres i petards.¬†Amadeu Carb√≥, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la F√≥rmula Estel per qu√® utilitzem el foc en les festes: ‚ÄúAl foc li hem donat un dels valors simb√≤lics m√©s alts: √©s purificador, destructor (i no cal que posem exemples), t√© aquesta m√†gia que en la foscor ens atrau i fa que ens apleguem al seu voltant perqu√® ens d√≥na escalfor, i transforma l‚Äôespai; un dels indicadors de la festa √©s que transformem els espais quotidians en espais festius, transformant-nos de manera visible, tant amb decoraci√≥ com amb una foguera‚ÄĚ.
 
Les fogueres de Sant Joan s‚Äôencenen amb la flama del Canig√≥, una tradici√≥ catalana vinculada al solstici d'estiu que t√© lloc en diversos indrets dels Pa√Įsos Catalans, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovaci√≥ del foc al cim del Canig√≥ i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan despr√©s que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el pa√≠s. ‚ÄúDe fet, a finals del segle XIX, els catalans ja tenim una idea dels focs de Sant Joan, de transformar-los en uns focs, no tant sosticials, sin√≥ uns focs que tingu√©ssin alts continguts identitaris i culturals‚ÄĚ, ha recordat el folklorista Amadeu Carb√≥, que tamb√© ha apuntat que la flama del canig√≥ √©s una tradici√≥ que ha arrela despr√©s d‚Äôaltres intents fallits.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET