El Sant Pare ha resat el Regina Caeli des de la finestra, amb gent a la plaça per primer cop des de l'inici de la pandèmia
PAPA FRANCESC 
El Papa recorda "els pobles amazònics i els treballadors sanitaris"
En la pregària del Regina Caeli del dia de Pentecosta, Francesc reclama "el guariment de les persones, més important que l'economia"
@IgnasiMiranda 01/06/2020

El Papa ha tingut aquest diumenge un record especial "per als pobles de l'Amazònia i per als treballadors sanitaris que, en aquest temps de pandèmia, estan patint encara o han donat les seves vides per salvar els contagiats del Covid-19". Al final del Regina Caeli de la festa de Pentecosta, Francesc ha fet també una crida a prioritzar "el guariment i la salut les persones", un objectiu que "és més important que l'economia". El pontífex va assegurar que "les persones són temples de l'Esperit Sant i l'economia, no". Tot just 7 mesos després del final del Sínode de l'Amazònia, ha comentat que la societat d'aquella zona del món "ha estat durament colpida per la pandèmia", i ha suplicat la llum de l'Esperit Sant per a aquells pobles.

El bisbe de Roma ha demanat que "no falti atenció sanitària a ningú arreu del món" davant les greus dificultats actuals. Igualment el Sant Pare ha renovat el seu agraïment a tots els qui, especialment durant aquest període de confinament, "han ofert i ofereixen el seu testimoni d'atenció als altres". Francesc ha recordat que "tots necessitem molt la llum i la força de l'Esperit Sant, com també la necessita l'Església, perquè tots els seus membres caminin junts i amb valentia, testimoniant l'Evangeli". Finalment ha assegurat que "tota la família humana ha de sortir d'aquesta crisi més unida que no pas dividida", i ha conclòs que, "de situacions com aquesta, s'ha de millorar tenint en compte no se surt igual que abans, perquè cal preparar positivament la postpandèmia".

D'altra banda, en la reflexió prèvia al Regina Coeli, el Papa ha dit que la Solemnitat de la Pentecosta, memòria de la primera comunitat cristiana, "és la festa que renova la consciència de la presència vivificant de l'Esperit Sant, que habita en nosaltres". En aquesta línia, ha afegit que "l'Esperit Sant ens dóna la valentia de sortir dels murs protectors dels nostres cenacles, els que ens tanquen en hàbits o costums estèrils".  Francesc ha destacat la vigència de "les paraules de reconciliació i perdó amb què Jesús ofereix la seva pau precisament a aquests deixebles que tenen por, que es resisteixen a creure el que han vist, i igualment els perdona i els ofereix la seva pau". Finalment ha recordat que, "en els sagraments del Baptisme i la Confirmació, hem rebut l'Esperit Sant amb els seus dons: saviesa, intel·ligència, consell, fortalesa, coneixement, pietat i temor de Déu". Sobre aquest últim, el Sant Pare ha aclarit que "és el contrari de la por, perquè és l'amor al Senyor, la certesa de la seva misericòrdia i bondat i la confiança que podem avançar en la direcció indicada per ell, sense perdre mai la seva presència i el seu suport".

"L'Esperit uneix des de la diversitat"

I abans de la pregària mariana, el bisbe de Roma ha presidit l'Eucaristia a la Basílica vaticana. El Papa ha destacat, en la seva predicació, que "l'Esperit Sant és la unitat que reuneix la diversitat". Ha demanat a l'Esperit Sant que "ens alliberi de la paràlisi de l'egoisme i encengui en nosaltres el desig de servir, de fer el bé". Francesc ha comentat també que "el pitjor d'aquesta crisi és desaprofitar-la tancant-nos en nosaltres mateixos", i ha animat els creients a ser "constructors d'unitat, per arribar a ser una sola família". A partir de les paraules de Sant Pau proclamades a la segona lectura de la Solemnitat de Pentecosta, quan diu que "hi ha diversitat de carismes, però un mateix Esperit", el pontífex ha explicat que "l'Església va néixer així, amb els seus membres diversos però units per l'Esperit Sant".

El Papa ha repassat la realitat del món actual, en què "les diferències d'opinió, d'elecció i de sensibilitat no han de ser obstacle per buscar aquella unitat que ens dona precisament l'Esperit Sant, el qui ens recorda que, primer de tot, som fills estimats de Déu". Igualment ha demanat als cristians que "comencin de nou des d'aquí" i "mirin l'Església com ho fa l'Esperit, no pas com la mira el món". En un altre moment, Francesc ha assegurat que "el secret de la unitat és donar-se", i ha aclarit que, "el dia de Pentecosta, els apòstols surten a proclamar l'Evangeli, sense cap estratègia ni pla pastoral". Referint-se al temps present, el Sant Pare ha fet una crida als cristians perquè "examinin què és allò que impedeix a cadascú donar-se a l'altre i si els creients tenen narcisisme, victimisme i pessimisme, que són els tres grans enemics". Ha dit que "el narcisisme porta a la idolatria d'un mateix i a buscar només el propi benefici", que "el victimisme és perillós perquè consisteix en una queixa dels altres" i que el pessimisme
"carrega contra tot el món però des de l'apatia de pensar que no hi ha esperança".
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET