Ràdio Estel
EDITORIAL
Llull a l’abast
Editorial
Redacció 29/11/2016

L’Any Ramon Llull s’ha coronat amb tot un esplet de commemoracions culturals i acadèmiques que han atansat al gran públic la vida i l’obra del Doctor Il·luminat.

A l’arrel d’aquesta recerca i difusió lul·liana, hi trobem sovint l’obra d’erudits eclesiàstics. Mn. Miquel Colom Mateu (Palma, 1900-1999), poeta i lul·lista mallorquí, va confegir un important glossari sobre Ramon Llull, en cinc volums, que constitueix, ara com ara, l’aportació més rellevant al coneixement del lèxic català del beat ja que recull —amb prop de 20.000 entrades— el vocabulari d’una gran part de les obres lul·lianes que hem conservat en català —en concret 54. És, doncs, un instrument imprescindible per als lectors o estudiosos de les obres de Ramon Llull i per al coneixement de la llengua catalana antiga. Aquest important recull ha estat actualitzat, digitalitzat i informatitzat. Així el Nou Glossari General Lul·lià permet consultar els mots lul·lians des de qualsevol dispositiu mòbil.

També en el marc d’aquest any, s’ha homenatjat mossèn Josep Perarnau Espelt (Avinyó, Bages, 1928) teòleg i lul·lista, que ha recollit totes les falsificacions que l'inquisidor del segle XIV Nicolau Eimeric va emprar per dictar l'existència de més de cent heretgies en els textos de Ramon Llull. Recerques bàsiques a l’hora d’aplanar el procés de canonització del beat mallorquí, que es veu propera.

La Universitat Ramon Llull, que el té per patró i titular, ha celebrat els vint-i-cinc anys de fundació amb la bona notícia que es troba entre les cent millors universitats del món —n’hi ha més de 17.000— quant a ocupabilitat dels seus diplomats. A la festa del beat, organitzada com és habitual per la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL), es va fer palès també l’important lloc que avui ocupen en els rànquings acadèmics la filosofia, la història i les arts.

El club de lectura virtual de l’obra de Llull engegat per la Biblioteca de Catalunya i el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach, permet mitjançant les noves tecnologies difondre l’Art d’aquest filòsof i teòleg excepcional.

Sense oblidar l’estímul que Llull representa per al diàleg interreligiós. Com escrivia ell mateix: «Si no ens entenem per llenguatge, entenguem-nos per amor.» Una frase que el grup Airun ha musicat oportunament (els trobareu al seu Facebook).

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET