Ràdio Estel
AQUESTA SETMANA
Reconeixement i protecció de la llibertat religiosa en la Catalunya del futur
Es presenta al Parlament un document promogut per disset entitats de diferents confessions religioses
Carme 22/02/2017

Si Catalunya esdevé un Estat, com ha de ser la seva relació amb les confessions religioses? Per donar resposta a aquesta pregunta, disset entitats de diferents confessions religioses han elaborat un document, El fet religiós en la Catalunya del futur, que s'ha presentat públicament al Parlament de Catalunya. A partir de la demanda explícita de reconeixement i protecció de la llibertat religiosa, el document estipula que la relació entre l'Estat i les confessions religioses s'ha de basar en el model aconfessional o de laïcitat oberta. Així mateix, el principi de cooperació entre l'Estat i les confessions religioses s'ha d'aplicar amb equitat. I com a tercer punt del document, es diu que "l'Estat ha de contribuir al sosteniment d'una oferta educativa diferent de l'establerta per les autoritats públiques".

L'acte de presentació, que va tenir lloc a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya el 21 de febrer, va ser presidit per la presidenta Carme Forcadell i va comptar amb la presència dels consellers Meritxell Borràs, Toni Comín i Meritxell Ruiz. Carme Forcadell va dir que "el fet religiós nosaltres l'acollim" i que "la diversitat religiosa és una riquesa que hem de preservar i ens n'hem de sentir orgullosos".  Hi havia també una nodrida representació de les entitats signants del document com Justícia i Pau, Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Federació de Cristians de Catalunya, Cristianisme i Justícia, Vedruna Catalunya o la Fundació Joan Maragall, entre d'altres.

Les intervencions van anar a càrrec de Carles Armengol, vicepresident del Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans; Lluís Jou, president de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, i Hilari Raguer, monjo de Montserrat i historiador. Representants de les confessions que avalen la iniciativa també van posar en relleu la seva adhesió a la iniciativa. En concret, ho va fer un representant dels budistes, dels catòlics, dels evangèlics, dels mormons, dels musulmans i dels ortodoxos.

Meritxell Borràs, en nom del govern català, va fer èmfasi en la pluralitat del fet religiós a Catalunya i en el diàleg interreligiós, potenciat per la mateixa Direcció General d'Afers Religiosos de Catalunya. També es va referir a la presència pública del fet religiós i va defugir la idea que s'ha de quedar reclòs a la sagristia o a l'esfera privada.

Per adherir-se al document es pot escriure a

grupsantjordi@gmail.com

Més notícies sobre AQUESTA SETMANA

El cardenal Sebastián i Catalunya

"A Catalunya patim una sèrie d'injustícies que hem de denunciar"

«Les obres educatives catòliques són un “microclima” on creix l’amistat»

«El desemparament de molts joves s’agreuja quan es fan grans»


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET