Ràdio Estel
UN NOU LLINDAR
Porta sempre oberta
Sebastià Taltavull 02/05/2017

Un diumenge vespre, després de la darrera celebració de l’Eucaristia i a punt de tancar l’església. Havíem posat sobre la porta principal un cartell que anunciava aquestes paraules de Jesús: «Jo som la porta.» Un jove amb seriosos problemes personals i familiars s’apropa, entra i em diu: «Se m’han tancat totes les portes, ningú no m’acull, ningú no em vol; passava per aquí i quan he llegit aquestes paraules de Jesús he pensat que aquesta porta estaria oberta i no se’m tancaria, i per això he entrat.» Després d’acollir-lo, parlar-hi llarg temps, acompanyar-lo a sopar i cercar-li lloc per passar la nit, vaig entendre més què volia dir-nos Jesús a nosaltres, la seva Església.

«Tota la tasca de l’Església, a exemple de Crist, haurà de ser «pastoral», és a dir, a l’estil del Pastor, del Bon Pastor.»

«Tota la tasca de l’Església, a exemple de Crist, haurà de ser «pastoral», és a dir, a l’estil del Pastor, del Bon Pastor.»

Així ens ho diu: «Jo som la porta. Els qui entrin passant per mi, se salvaran de tot perill, podran entrar i sortir lliurement i trobaran pasturatges.» És l’ovella que busca el pastor, que necessita la seva companyia i l’aliment que li proporciona. Una ovella que també necessita el ramat per compartir els seus problemes i vèncer la soledat. La nostra vida és un constant retorn. Quan hem volgut trobar-nos amb Jesús, se’ns diu: «Ara heu tornat a aquell que és el vostre pastor i guardià.»

Per això, tota la tasca de l’Església, a exemple de Crist, haurà de ser «pastoral», és a dir, a l’estil del Pastor, del Bon Pastor. Una Església digna d’aquell que és la seva «porta» i que també se sent cridada a ser-ho ella mateixa amb una nova forma d’acollir, d’escoltar, de comprendre, d’estimar, com Jesús. Una Església, ho deia sant Joan XXIII, que és com la font de la plaça del poble a la qual sempre s’hi va a alleujar el cansament i a saciar la set. «Veniu a mi…», diu sempre Jesús.

Una Església «en sortida» —diu el papa Francesc— és una Església amb les portes obertes, que és cridada a ser sempre la casa oberta del Pare. Per això, si algú vol seguir una moció de l’Esperit i s’acosta cercant Déu, no es trobarà amb la fredor d’unes portes tancades, les portes dels temples, però sobretot les portes del cor.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona i
Administrador Apostòlic de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET