Ràdio Estel
EDITORIAL
Catòlics i musulmans 2017
Redacció 16/05/2017

El proper 27 de maig s’inicia el Ramadà, el mes de dejuni solidari dels musulmans observants. La relació de catòlics i musulmans es duu a terme a diversos nivells. En l’acadèmic, es va viure entre nosaltres una nova fita el 9 de maig passat quan el P. Vincent Feroldi, director del servei per a les relacions amb els musulmans dels bisbes de França, va pronunciar una conferència a l’aula magna del Seminari de Barcelona: Catòlics i musulmans el 2017: desafiament, rebuig o confiança? L’acte va ser organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL) i hi van assistir dos bisbes catalans: Joan Enric Vives (Urgell) i Xavier Novell (Solsona).

Prèviament, el P. Feroldi, que és també historiador i està compromès en les relacions islamocristianes des de fa quaranta anys, s’havia entrevistat privadament amb Mons. Joan Josep Omella i Mons. Sebastià Taltavull. A la conferència també hi eren presents alguns experts en la relacions amb l’islam, com Jordi Giró, promotor de l’encontre.

El P. Feroldi havia acompanyat Francesc en el seu recent viatge a Egipte, arran del qual va escriure el document El diàleg és fraternitat i acció. En ell afirma que el viatge fou una experiència excepcional de fraternitat humana i espiritual on es van viure intensament la joia, el diàleg i l’esperança entre els ensenyants de l’IDEO (l’Institut Dominic d’Estudis Orientals del Caire), els professors i estudiants d’Al-Azhar, representants d’arreu del món de comunitats cristianes i musulmanes, els cristians d’Egipte i el papa Francesc. Fou realment extraordinari que a la terra d’Egipte —que el president Sissi va definir com «la mare de l’Univers»— es retrobessin conjuntament, convidats pel gran imam d’Al-Azhar, els responsables de les esglésies catòliques, ortodoxes i protestants, que encara són en camí de testimoniar conjuntament i de manera complementària una sola fe i un sol baptisme. Per això el viatge del papa Francesc ha representat alhora un temps de compassió, un temps ecumènic i un temps interreligiós.

El P. Feroldi, en la conferència del 9 de maig, va dir que estem entrant en el temps de la ultramodernitat (més enllà de la modernitat), que va definir com un temps d’incertesa, de dubte i de qüestionament i va dir que les primeres víctimes del terrorisme jihadista que emergeix són els mateixos musulmans. En aquest context, Feroldi va formular quatre invitacions: la humanitat s’ha de fer conversa amb el món; els homes i dones religiosos han de ser font d’humilitat; els líders d’opinió han de ser font portadora de sentit i de vida, i cadascú s’ha de fer actor per fer emergir els nous paradigmes. Un projecte avalat per l’experiència, veritablement engrescador.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET