Ràdio Estel
VATICÀ Foto: Dimitri Conejo Sanz
Les vacances, un temps noble per enriquir la vida
Missatge vaticà per a la Jornada Mundial del Turisme
ACI 03/08/2017

El Vaticà ha presentat el missatge per a la Jornada Mundial del Turisme que se celebra el 27 de setembre i que per primer cop ha estat publicat pel nou Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, el prefecte del qual és el cardenal Peter Turkson.

El missatge diu que “el temps de vacances no pot ser, de fet, pretext ni per a la irresponsabilitat ni per a l’explotació: és més, és un temps noble, en el qual cadascú pot enriquir la pròpia vida i la dels altres”.

En aquesta ocasió, la jornada tindrà com a títol El turisme sostenible com a instrument de desenvolupament. El Vaticà recorda que el darrer Baròmetre de l’Organització Mundial del Turisme, referit al 2016, “puja a uns 1.235 milions el nombre d’arribades turístiques internacionals”.

El document subratlla l’ensenyament de la Doctrina Social de l’Esgésia en aquest aspecte: “L’autèntic desenvolupament no es redueix al simple creixement econòmic.” Perquè sigui autèntic, ha de ser integral, “promoure tots els homes i tot l’home”.

Com a turisme sostenible, destaca que ha de ser responsable, no destructiu ni perjudicial per al medi ambient ni per al context sociocultural en el qual incideix, respectuós amb les poblacions i el patrimoni i no ha d’oblidar els més vulnerables de la societat.

En la línia del papa Francesc, el text indica que “els cristians volem oferir la nostra contribució perquè el turisme pugui ajudar al desenvolupament dels pobles, especialment dels més desafavorits”. En aquest sentit, demana posar en el centre la persona humana: “Respectem la dignitat de cadascú i la interacció relacional entre els homes; compartim el principi del destí comú de la família humana i el destí universal dels béns de la terra. L’ésser humà no actua, per tant, com a amo, sinó com a ‘administrador responsable’.”

Finalment, el Vaticà proposa un “turisme amb rostre humà”, que es pot concretar en “projectes de ‘turisme comunitat’, ‘de cooperació’, ‘de solidaritat’, així com en la valoració del seu important patrimoni artístic, que és un autèntic ‘camí de la bellesa’”.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET