Ràdio Estel
EDITORIAL 
Enaltir el patrimoni musical litúrgic
Redacció 05/09/2017

Sovint l’acompanyament musical de les nostres celebracions litúrgiques està dotat de molt bona voluntat, però mancat de professionalitat. Cada parròquia i cada comunitat hauria d’estar més atenta i de considerar adequadament la importància de la música sobretot en l’Eucaristia dominical i també en d’altres celebracions. Cal comptar amb músics degudament preparats per fer una selecció apropiada de la música d’acord amb la cultura i les necessitats de cada lloc, sense caure en rubricismes ni en estridències o en cants i músiques allunyats de la sensibilitat dels qui participen en les celebracions.

En aquest sentit, ja fa uns mesos que es va anunciar que l’Ateneu Sant Pacià (Seminari Conciliar, Diputació, 231) en conveni amb la Universitat de Barcelona impartiria el primer màster europeu de patrimoni musical litúrgic, destinat a formar gestors de patrimoni cultural relacionat amb la música religiosa. Ara s’anuncia que aquest màster començarà el proper 4 d’octubre. El director és el P. Jordi-Agustí Piqué, monjo benedictí, prestigiós músic, musicòleg compositor i organista, a qui entrevistem en aquest número de Catalunya Cristiana. El P. Piqué ha explicat que a Europa hi ha una gran documentació litúrgica i que en tot l’Estat es guarden molts arxius històrics amb partitures desconegudes.

En aquesta línia és interessant la tasca de recuperació duta a terme des de fa uns anys pel SAF (Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines de Catalunya) per conèixer el funcionament de la litúrgia i l’ús del cant gregorià dins del context de comunitats benedictines femenines. I també el curset de formació per a organistes d’Església que organitza l’Abadia de Montserrat i que ha assolit aquest any la vint-i-cinquena edició.

El màster serà codirigit per Josep Alsina, professor d’expressió musical de la UB, i inclourà assignatures com ara Música, litúrgia i teologia, L’orgue com a instrument litúrgic, Lectura de manuscrits de cant gregorià, Arxivística musical o Execució organística (que impartirà Juan de la Rubia, organista de la Sagrada Família, a qui entrevistàrem també en el n. 1.978 d’aquest setmanari).

Els requisits per accedir-hi són ésser titulat universitari, tenir coneixement del llenguatge musical i, eventualment, de formes musicals litúrgiques. Està previst concedir deu beques Pere Roquet destinades a incentivar la participació en el màster d’alumnes que acreditin mèrits i necessitats.

La propera implementació d’aquest màster és, doncs, una bona notícia.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET